Este una din principalele metode de diagnostic, fiiind indicată oricărui pacient pentru examen de bilanţ anual, pentru screeningul afectiunielor abdominale, pacienţilor cu o durere localizată sau difuza, în distensiile abdomenului, traumatisme abdominale sau orice suspiciune de boală.
Organe care pot fi vizualizate ecografic:
ficat;
colecist şi căile biliare;
vase intraabdominale;
ganglioni intraabdominali;
splină;
pancreas;
rinichi;
glande suprarenale;
vezica urinară;
uretere;
prostată;
ovare;
uter
cavitatea peritoenala.
Examenul ecografic da informaţii anatomice privind mărimea organelor , arată formă lor, poziţia şi structura lor, dar nu da informaţii despre funcţionarea lor. Metodă nu poate detecta structuri foarte mici (există o „limita de rezoluţie"), de regulă această e valabilă pentru structuri mai mici de 3 mm.
Pregătirea pentru ecografia generală:
Cum se realizează?
După programare, în timpul consultului va trebui să îndepărtaţi de pe abdomen hainele şi să va aşezaţi în decubit dorsal ( spate) pe canapeaua de consultaţii, vi se va aplică pe piele un gel hipoalergen pentru că transductorul să alunece mai uşor şi să asigure o calitate bună undelor US . Sondă aparatului va fi aplicată pe piele şi va fi deplasată pe întreagă suprafaţă care trebuie evaluată.
După ce investigaţia va fi efectuată, gelul va fi îndepărtat de pe abdomen şi va veţi îmbracă.
Vi se va înmâna buletinul de investigaţie ecografică, imprimat.
După investigaţie nu veţi avea restricţii de nici un fel ( alimentare, sau de activitate).
Există riscuri?
Examenul ecografic nu are riscuri sau contraindicaţii
Ecografia are un caracter nedăunător datorită faptului că emite ultrasunete şi spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, această nu are restricţii în folosire
Ecografia este repetabilă, nu este inconfortabilă
Printre factorii care pot influenţă rezultatele se numără: obezitatea, gaze intestinale, materii fecale sau aer la nivelul intestinului sau rectului, bariu în interiorul intestinelor dacă de curând ai făcut un examen radiologic.